SCHNOLZEN

 
 

Startside

 
 
Innmari leit å slippe opp for maling når man har tenkt å skrive kulturuke...... (publ.30.03.2011)
 

 
Vi bor i en kulturkommune, dermed basta! Dette skulpturlandskapet ble funnet på Langvasseid sommeren 2010.  (publ.22.03.2011)

 
En korrekt observasjon gjort i en velrenommert manns hyttebok. (publ. 22.03.2011)

 

Nedtråkket tyggegummi på gater og streder er noe svineri.  I Kirkenes sentrum har en kreativ sjel satt opp dette hendige tyggegummistativet.               (publ. 01.09.2009)

      

 
Schnolzen ønsker sine lesere et framgangsrikt nyttår!
 

 
Escalator over the hill?

Alle som kjenner Ernst Eriksen vet at han har en rekke gode ideer. En av dem er å bygge rulletrapp fra Storgata til Prestefjellet.  (publ.19.09.08)

 
"Innover fjorden en snekker gled..." Er anonymitet bare et uttrykk for ekstrem latskap? Sør-Varanger avis tar debatten! (publ.05.07.08)

 
Straks isen blir usikker på Kirkenesvannene......

....åpner uteserveringene......

men man må riktignok holde en viss stil....(publ.05.07.08)

 
Alle med tilhørighet til Kirkenes og omegn har vel opplevd diverse tildragelser i forbindelse med folkefester på samfunnshuset. Nå flagges det faktisk med at her kan man forvente monkeybusiness!   (publ.05.07.08)

 
??????????

Tidligere i år ble byen besøkt av firmaet GK, som av en eller annen grunn påberopte seg å tilby et klagefritt innmiljø. De ble ikke lenge i byen, for de innså sikkert at skal man lage et klagefritt miljø i Kirkenes, inne eller ute, da må de skjære av oss tunga!   (publ.05.07.08)

 
På Hagasiden i Jarfjord planlegges et turistanlegg med to hoteller, alpinanlegg, golfbane, utleiehytter osv.   

Enkelte spår et løft for primærnæringen i bygda, og noen spådommer er sterkere enn andre.......

(publisert 25.02.08) 

Faksimile fra Sør-Varanger avis 23.02.08:

Produksjonen går for fullt ved Tårnet bananoppdretteri: Og forhåpentligvis kommer produksjonen i gang igjen ved Lanabukt hval -og ananaskokeri.

 
Høsten 2007 prøvde utgiverne av Monopol å fornye spillet ved å bytte ut de klassiske oslonavnene med norske stedsnavn. De nye navnene skulle kåres etter avstemning. Kirkenes nådde ikke opp i avstemmingen, til stor skuffelse for enkelte, men til glede for oss som ikke finner oss i å være bakgate på et brettspill som forlengst har gått ut av dato. Den spillesugne skal likevel ikke fortvile, for Schnolzen gir  deg Kirkenessjakken! Her ser vi Kirkenesbrikkene to trekk ut i klassisk fransk åpning, en naturlig åpning siden kommunen er en erogen sone.    (publisert 22.02.2008)

Brikkene kan klippes ut og brukes til landskamp mot f.eks. Vadsø. Vi ser et par typiske vadsøbrikker til høyre. Imidlertid har vadsøbrikkene lett for å legge seg flate, slik at de sannsynligvis er best egnet til ludo.     
 

God bedring ønskes de ansatte ved ØFAS. Etter seks år er de blitt så dårlig til beins at de plutselig har fått for lang vei å gå til dunken min. Når jeg ser hva ØFAS hevder er mer enn ti meter, får jeg vel se det positive i det, og heller være glad for at de ikke også driver trelastutsalg. ØFAS fikk serviceprisen for 2004.  (publ.19.02.08)

 
Norsk Kartozoologisk forening ble landskjent gjennom NRK programmet Sommeråpent i 2006. Foreningen arbeider med avdekke det ukjente, todimensjonale dyreliv vi finner på kartene. Vil du vite mer om kartozoologi kan du trykke på denne linken. Her i Kirkenes har foreningen to støttemedlemmer, etter å ha funnet henholdsvis en rein (Silje Figenschou Thoresen), og en elefant (Knut Pettersen). Jeg utfordrer herved andre til å finne flere dyr, for som juryen sier: Det yrer av liv i Kirkenes! Jeg utfordrer særlig bjørnevatnværinger, for der finnes sikkert en rekke fabeldyr.  (publ.17.02.08)

 
Sterke meninger framføres daglig ved bord1 og bord2, café matprat.  (publ.12.02.2008)

 
Og så litt nytt fra klimafronten: I påvente av at Grønlandsisen skal smelte, og vannet stige noen titalls meter, har Sydvaranger vært forutseende nok til å plassere ut krabbeteiner på magasinplanet.  (publ.12.02.2008)

 

Schnolzen kan i dag presentere en avskrift fra norsk kranglemuseums annaler: For vel nitti år siden grov en professor fra Kristiania opp en mengde skjelett på kirkegården i Skoltebyen i Neiden. Disse ble tatt med til Oslo, hvor de fortsatt ligger på lager, for her skulle det forskes. En gruppe skolter forlangte at skjelettene ble brakt tilbake til Neiden for å begraves på ny, noe som etter planen skal skje senere i år. Ifølge NRK Nordnytt har en annen gruppe skolter samlet underskrifter hvor de krever at skjelettene ikke blir gjenbegravet likevel, for de bør nemlig forskes på! Schnolzen spør; er det et liv etter døden? Vel, tydeligvis ikke i Neiden.   (publ.04.02.2008)
 
 
BARENTS SPEKTAKEL 2008

Årets Spektakel er vel i havn. Regien har som vanlig Pikene på Broen stått for. Med seg på laget har de hatt en rekke underleverandører av kultur og noen økonomiske støttespillere. Sør-Varanger kommune har arrangert Barentsdagene. Det er avholdt seminarer og konferanser. På Transborder Café har aktuelle, regionale tema blitt debattert daglig. Vi har sett kunstutstillinger, konserter, teater og filmframvisninger med og uten levende musikk. Vi har hatt sparkekonkurranse og et eget SportSpektakel, hvor barn og unge fra Barentsregionen har konkurrert i fem forskjellige idrettsgrener. Solfest og KaosSpektakel. Og selvfølgelig et yrende uteliv, og sikkert noe jeg har glemt...

Luba Kuzovnikova er kunstnerisk leder for Pikene på Broen. Hun kommer fra byen Severodvinsk i Arkhangelsk oblast.
 
Border-Crossing Exercises III
Pikevatnet  en lørdagskveld i februar. Ankomsten fra europaveien går gjennom en allé av snø, is og tekstilskulpturer. Nede på vatnet er det anlagt en scene med issøyler og rekker med frosne tekstiler. Som underbelysning var rekker på rekker med fakkelbokser støpt inn i isen. Vi fikk høre urstemmer fra nordområdene, korsang og se en moderne danseoppvisning. Etter forestillingen ble publikum invitert til å bryte den symbolske grensen ved å gå ut på scenen. Og for de som ikke er lokalkjent: Den norsk-russiske grense ligger et steinkast bak scenen.

 
Det har vært en rekke konserter. Her er bilder fra noen av dem:
Cleaning Women (Finland)
 

Tequilajazzz (St.Petersburg, Russland)
   

Halvsøstra (Norge):

Khoronko Orchestra  (Russland):

Jørn Simen Øverli (Norge):

Yrjänä Sauros (Finland):

La Sega del Canto (Finland):
 
Basen sto for årets ungdomsarrangement; KaosSpektakel. Her opptrådte DJ´er fra Nikel, danseshowet The New Generation, bandene Magical Magicians, Heika and the Paranoids, KaliYuga, Glutius Maximus og Burka Brothers + et par tilreisende trekkplaster:
Kakkmaddafakka (Bergen): rOlfFa (Karasjok):

 
14 unge designere fra Russland, Finland, Sverige og Norge kom sammen i Kirkenes for å skape et felles symbol for design i Barentsregionen. Etter noen dager fikk vi se resultatet på utendørsscenen på torget. Den første Barents Fashion Week var i mål....

Altaværingen Linn Henriksen og Barentssekretariatets Ane Storvestre Bjørkum var initiativtakere og tilretteleggere for Barents Fashion Week
Her ser du noe av det vi fikk se. Klikk på bildene for å gjøre dem større.
 
FLAMMER OG IS - en workshop for samisk Barentsungdom
 

 

Siden lørdag hadde disse samiske ungdommene fra Norge og Russland hatt workshop med bygging av snø og is. Opp mot en lang plankevegg ble det laget en snørelieff, som skulle symbolisere vår felles fortid. Foran veggen ble det satt opp enorme lykter laget av isterninger fra Pikevatn. Lyktene skulle symbolisere våre framtidsdrømmer. Torsdag ettermiddag ble prosjektet avduket ved at store bål inni lyktene ble tent. Det hele fant sted på planet nedenfor separasjonsverket og kunne derfor sees over hele Kirkenes. Workshop´en ble ledet av Joar Nango og Hallstein Guthu. Også elever fra Kirkenes videregående skole bisto installasjonen.  (publisert 31.01.2008)

                                                                       

 
30. januar 2008 kl. 18.00 - et skip anløper paviljongparken - ut raver en full sjømann....og La Compagnie Malabar er i gang med "le Voyage des Aquarêves", åpningsshowet til Barents Spektakel 2008. En stor folkemengde fikk se en storstilt ballett med gjøglende, styltekledte dansere akkompagnert av praktfull musikk og lyssetting. Det hele ble avrundet med fyrverkeri og skumbad som særlig ungene satte pris på. Showet er uten tvil det mest spektakulære som er framvist i Kirkenes. Årets Spektakel ble offisielt åpnet av Elisabeth Walaas, statssekretær i Utenriksdepartementet.

(publisert 30.01.2008) Klikk på bildene for å gjøre dem større.

 

Årets åpningskonsert, Border-Crossing Exercises II; et stort orkester med musikere fra flere nasjoner framførte Knut Kristiansens verk Arctic Subcircle. Solister var Mory Kanté fra Mali, Arto Tunçboyaciyan fra Armenia og Ragnhild Furebotn fra Norge.

 

Times Square i Kirkenes! Den russiske kunstgruppa Blue Noses har sammen med kunstnere fra Russland, Sverige og Spania satt opp 4 store skjermer på torget. Her vises kunstvideoer, bl.a. filmen Kirkenes-Nikel, og litt reklame, både av ny og "gammel" dato.

 

 

 
Stakkars laksefiskere!
Fylkesmannen har talt. Fylkesmannen vil verne de anadrome laksefisker. Særlig sjørøya. Som virkemiddel foreslår Fylkesmannen redusert fisketid, som for Munkelva, Karpelva og Klokkerelvas del betyr at man bare kan fiske fra 24.juni til 10.juli.  Jan-Arne Jerijervi ser for seg en trist sommer for enkelte....

Men denne siden, som tør der andre tiner har løsningen; vi bruker den samme resepten som har gitt suksess i annen naturforvaltning. Når fjellreven står i fare for å forsvinne, da desimerer man rødrevbestanden. Samme medisin kan selvfølgelig med fordel anvendes her: Nemlig rettet avskyting av laksefiskere, gjerne som lisensjakt. Forøvrig mener jeg snarefangst også bør tillates. Samordner man fisketid og jakttid kan man dessuten skyte på åte.    (publisert 29.01.2008)
 
Brødrene Ylvis er for tiden aktuell med den populære serien "Norges Herligste" på TV Norge. I den anledning gjestet brødrene  nylig Kirkenes for å gjøre opptak av vår alles DJ NRG Bjarne Bakkeslett. Bjarne har gjennom en mannsalder vært vårt lokale pop og rockleksikon, faktisk ble han nr.2 i en europeiske spørrekonkurranse om temaet. På syttitallet startet Bjarne sin karriere som sceneshowartist sammen med bandet "Frykt & Daddel", hvor han bl.a. imponerte med å slukke en hel eske fyrstikker på tunga. Senere utviklet han flammehjelmen, fra dens spede spire som et stearinlys smeltet fast på en sydvarangerhjelm til det praktverk som brakte brødrene Ylvis til lattertårer. Sør-Varanger avis kjørte en større sak på brødrenes besøk, bildet er fra artikkelen og viser brødrene som av sikkerhetshensyn slukker flammehjelmen. Takk til journalist Yngve Grønvik som har lånt sitt fotografi til denne siden.  (publisert 29.01.2008)

 
Ukens sitat er hentet fra Sør-Varanger avis og tilhører ordfører Linda Beate Randal som forklarer hvorfor det ikke blir noe av tilbudet om full stilling til alle kommunalt ansatte med deltidsstillinger med det aller første...

Arbeiderpartiet foreslo faktisk dette i forrige kommunestyreperiode når de selv satt i opposisjon. Jeg kan ikke huske at de så mye som antydet at det ville bli vanskelig å gjennomføre. Ikke ville det bli særlig dyrere heller, for man kunne dekke opp med å bruke av midler avsatt til overtid. Arbeiderpartiet hevdet også at en stemme på dem var den sikreste garanti mot økte priser på SFO. To måneder etter valget, når første mulighet bød seg, satte Arbeiderpartiet og SV opp prisen på SFO.   (publisert 24.01.2008)
 
Dette skiltet er plassert like ved Skogfoss handel, hvor man også får opplyst at det er hele 96 kilometer til neste bensinpumpe. Neste bensinpumpe finner du hvis du kjører til Nyrud, snur, og kjører tilbake til Skogfoss......          (publisert 24.01.2008)

 
Det er snart tid for selvangivelse, men jeg vurderer å angi min nabo som åpenbart har en gullskatt han har unndratt beskatning ved å gjemme den i fyrkjelleren.  (publisert 23.01.2008)
 

 
Daværende kommunal -og regionalminister Åslaug Haga tok sommeren 2007 et oppgjør med manglende estetikk i den norske stedsutviklingen. Dagens næringsliv fulgte opp med å la leserne kåre Norges styggeste sted. Borghild hadde denne svært så dekkende karakteristikken av Kirkenes.  (publisert 23.01.2008)
 

 
De seks motivene ble omhyggelig utvalgt og tegnet hevdet firmaet Glasatelier Decor Art i en brosjyre hvor de prøvde å selge oss en hjemstedslampe til kun kroner 1495,- Særlig omhyggelig er det at posthuset, skolen og museet ikke hadde vært det de ble hevdet å være på omlag 5 år. (publisert 23.01.2008)
 

 
Tiden da vi kunne få gode håndverkere på hvert et gatehjørne er nok forbi, nå er det fritt fram for polakkene.       (publisert 23.01.2008)
 

 
Gågatas Galleri hadde tilhold i Edvardsengården fram til sommeren 2007. Der hadde de moteriktige, men dog så synshemmende tilbud. (publisert 23.01.2008)
 

 
Dette skiltet får sin renessanse nå når det igjen blir drift i gruvene. Men det hadde kanskje vært på sin plass med et underskilt hvor det står: SKYT IKKE PÅ SKILTET!  (publisert 23.01.2008)
 

 
Min personlige favoritt blant våre høyst informative skilt er uten tvil dette som pryder veggen på Svanvik grensestasjon. (publisert 23.01.2008)
 

 
Mens skogen blir grønn går vi spissrotgang mellom skisporene på Skytterhusveien. (publisert 23.01.2008)
 

 
Be ready to GLAM i partybyen Kirkenes. Oppslaget er hentet fra SAS Braathen Magasin og trenger neppe ytterligere kommentarer.  (publisert 23.01.2008)
 

 
Sommeren 2006 hadde en huseier i Pasvikveien en usedvanlig traumatisk opplevelse med en søppelcontainer han hadde leid for surt ervervede lønnsmidler. Og da kontakter man selvsagt Rundturen......(publisert 23.01.2008)
 

 

Øverst på siden